Наградена Библиотеката од Радовиш

Општинската народна  библиотека „Браќа Миладиновци“  од Радовиш  е една од организациите  која влезе во 31 финалисти за наградата Социјална интеграција  2011, која беше доделена од страна на ЕРСТЕ фондацијата  на церемонијата која се  одржа  во Прага на 20 Јуни пред околу 650 гости од бизнис секторот, граѓански организации и медиумите.

Во конкуренција за наградата, учествуваа 132 проекти од 12 земји на централна и источна Европа (Босна и Херцеговина, Хрватска, Чешка, Унгарија, Македонија, Молдавија, Црна Гора, Романија, Србија, Косово, Словачка и Словенија).


Првата награда на ЕРСТЕ Фондацијата ја доби проектот од Хрватска „Центар за советување и засолниште на жени и деца жртви на насилство“.

Наградата оддава признание на проекти кои направиле промена врз животот на луѓето во локалните заедници. (www.socialintegration.org) и е наменета да им помогне на поединци и институции во нивната социјална практика. Покрај доделените 16 000 евра , победниците  ќе добијат поголема видливост и ќе имаат можност за подобар пристап кон мрежите на можни партнери и поддржувачи,     Оваа награда библиотеката ја доби за реализацијата на проектот  „Креативни умови создаваат можности  за работа“  кој  во 2010 година  доби грант беше награден од страна на ЕИФЛ (Electroniv Information for Library) преку   Иновативната  програма за јавни библиотеки (Public Library Innovation program) истотака во силна  конкуренција од 324 пристигнати апликации од 49 земји, кои понудија  свои  иновативни идеи што ја воведуваат новата технологија во својата работа.

 

Twenty-eight Honours Awards (€16,000 each) went without ranking to the following projects (from 4th to 31st place, in alphabetical order by country):
Bosnia and Herzegovina
Delta Project - Centre for Drama Education, Mostar
Rehabilitation and Reintegration of Mine Victims through Water Sports - Eco Sports Group, Sarajevo
Social Integration of Young People in Podrinja - IPAK - Youth Builds the Future, Tuzla
Youth Culture Festival 2010 - Bridge of Peace, Prijedor
Croatia
Diving for People with Disabilities - Diving Club “GeRonimo”, Zagreb
Czech Republic
Fair School - The League of Human Rights, Brno
From an Institution to a Firm and a Flat – JURTA, Děčín - Nebočady
We’re in it together – Assistance, Prague
Hungary
Bódvalenke Fresco Village - Hungarian Reformed Church Aid Foundation, Budapest
Integration without boundaries: Baráthegy Farm - Symbiosis Foundation, Miskolc Retextil - Ecological Recycling Program - Retextil Foundation, Pécs
Romani program not only for the Romani - Hungarian Civil Liberties Union, Budapest
Secret Years - Civil Works Association, Budapest
Kosovo
Integration of Children with Autism in Society - United for Autism , Pristina SOS New Kindergarten - SOS Childrens Village, Pristina
Macedonia
Creative Minds Create Work Opportunities - Municipal Public Library “Miladinovci Brothers”, Radovis Social Partnership in Responsible Society - Polio Plus, Skopje
Moldova
Educational inclusion of children with disabilities in the Republic of Moldova - HOPE Center, Chisinau
Romania
Better Homes - Foundation for Social Assistance and Youth, Săcele Close to School - Association for Promoting Social Inclusion, Campia Turzii Concordia Bakery - Concordia Humanitarian Organisation, Bucharest Democracy in Padureni - Pro Democracy Club Association, Timisoara Diversity, the reality around us! - ACCEPT Association, Bucharest